Bilar

Bilens historia är lika komplicerad som bilen är byggd. Denna artikel kommer försöka reda ut hur det egentligen ligger till. Vem uppfann den första bilen, vilka drivmedel fanns då och vilka finns kar än idag?

Ångbilen

Den första bilen som någonsin skapats, var konstruerad av fransmannen Cugnot på 1700-talet. Bilen var en ångdriven bil som var byggd av trä. Den första Svenska ångbilen skapades år 1892 av två bröder vid namn Jöns och Anders Cederholm.

Fyrtakts och tvåtakts motorn

Redan år 1861 berättade uppfinnaren Carls Benz skollärare om en förbränningsmotor som hade blivit uppfunnen. Detta gav Benz idén till att bygga en motor som skulle sitta i en vagn. År 1872 startade Carl och hans fru, Berta Benz, ett företag som skulle producera bilar och motorer. Då tysken Nikolaus Otto hade tagit patent på en fyrtakts motor, fick Benz nöja sig med att skapa en tvåtakts motor istället.

Den hästlösa vagnen

Carl Benz hade en vision om en vagn som inte behövde dras med hästar, utan kunde köra för egen kraft, med tvåtakts motor. Visionen blev till verklighet när denna vagn stod klar att användas år 1888. Det var däremot inte Carl Benz som provkörde sin hästlösa vagn utan hans fru, Berta Benz. I hemlighet knuffade hon och hennes två söner ut bilen på vägen en morgon, utan att väcka sin sovande man. Efter denna jungfrufärd till Bertas föräldrar, 10 mil bort, blev den hästlösa vagnen en succé.

Bensindrivna bilar

Även om Nikolaus Otto hade tillverkat den första fyrtakts bensindrivna motorn, fick han aldrig denna att fungera. Det gjorde däremot Carl Benz tvåtakts motor. Därför brukar man säga att det är Carl Benz och Gottlieb Daimler som har skapat de först fungerande bensindrivna bilarna. Fastän bensinbilar togs i bruk i slutet av 1800-talet, fortsatte ångdrivna bilar att tillverkas fram till år 1909.

Eldrivna bilar och hybridbilar

Detta fenomen kan tänkas vara något nytt, men faktum är att eldrivna bilar var vanligare än bensindrivna bilar på 1800-talet. Elbilen är däremot återkommande i popularitet. Svaret på varför det har blivit så populärt igen, är på grund av miljön. Bensinen förstör miljön och därför finns det alternativ som just elbilar och hybridbilar. Ett av alla bilmärken som har tagit fasta på att utveckla miljömedvetna bilar är bilmärket Hyundai. Hybridbilar innebär att bilen har två drivmedel istället för ett. Drivmedel för hybridbilar kan vara el och diesel.

Vänstertrafik blir till högertrafik i Sverige

Det är inte bara drivmedlet som har förändrats genom åren. Bilarnas utseende har också förändrats genom åren. Däremot kan det tänkas att den största förändringen för Sverige, kom den 3 september år 1967. Då gick Sverige från att ha haft vänstertrafik över till att ha högertrafik. Rattar och pedaler skiftade inte sida utan fortsatte att finnas på vänster sida på bilen.