Få ut mer effekt ur din bil

Det är många som är genuint bilintresserade, något som visar sig i att det satsas lite extra på styling och annat som får bilen att se lite ”häftigare” ut. Att köra bil ska, enligt fantasterna, vara en riktig njutning från början till slut – och om det är något som saknas för att uppnå denna njutning, så ska det genast rättas till. En av de metoder som frekvent används för att hotta upp den egna bilen är som redan nämnts styling, i form av spoilervingar, kjolpaket och mycket annat. Det här är som regel ganska kostsamma tillbehör, men de riktigt entusiastiska bilägarna har inga problem med att lägga sina resurser på sådant.

Utseendet är dock förstås inte allt. En upphottad bil som ”lovar mycket” bör ha en motoreffekt som matchar utsidan. Idag finns många möjligheter att krama ut lite (eller mycket) effekt ur en motor, beroende på vilken teknik som används. Att trimma en bil numera är dessutom betydligt mer sofistikerat än vad det var förr i tiden, eftersom det i mångt och mycket handlar om modifiering av bilens inbyggda programvara.

Att trimma en bil har definitivt sina fördelar. Just att kunna få ut mer ork ur motorn är fördelaktigt vid snabba omkörningar, där du slipper befinna dig på fel sida av vägen mer än nödvändigt. Mer kraft är också användbart när du ska dra släp, samt köra bilen som plog genom att använda snöblad ATV och liknande. Att du dessutom får en roligare bil är förstås också ett stort plus! Trimning handlar inte nödvändigtvis om att få en bil med en högre toppfart; det som är mest intressant här är den förbättrade accelerationen.

Det är främst turbobilar som lämpar sig för trimning. Möjligheten finns att få ut mer effekt ur sugmotorer också (bilar utan turbo), men skillnaden blir inte lika stor. Genom att chipstrimma en turbobil kan motorns vridmoment ökas rejält, något som bland annat åstadkoms genom att skruva upp turbotrycket elektroniskt. Även bilar med ganska beskedligt ”drag” som standard kan plötsligt få en härlig vitamininjektion och erbjuda en helt annan acceleration än tidigare. Dessutom behöver du inte oroa dig för ökad bränsleförbrukning i samband med detta; den sjunker snarare något.

För att få ut det mesta som går av chipstrimningen behövs det dock ofta ytterligare åtgärder för optimalt resultat. För att undvika en flaskhals i systemet kan det vara en fördel att byta ut avgassystemet mot ett så kallat sportsystem med grövre rör. Det finns också särskilda luftfilter som låter motorn andas bättre, vilket i sig höjer motoreffekten med några få procent. På köpet får du också ett lite fräckare ljud; en dovare ton som förstärker det sportiga intrycket av din bil.