Försäkra din bil

Alla bilägare bör känna till att det är ett måste att skaffa sig en bilförsäkring. För att det ska vara lagligt för dig att ta ut din bil i trafiken behöver du minst en trafikförsäkring. Den ger ett grundläggande skydd. Många bilägare väljer dock att komplettera trafikförsäkringen med antingen en halvförsäkring eller en helförsäkring. Dock är det inte alltid lätt att veta vilken av dessa som är bäst.

Halv- eller helförsäkring

Förutom en trafikförsäkring, som du bör teckna samtidigt du köper en bil, är det rekommenderat att du även tecknar en halvförsäkring eller helförsäkring. Den kommer ge dig ett större skydd samt ersättning ifall du råkar ut för en olycka. Vilken försäkring du ska välja beror på vilken bil du har, hur gammal bilen är samt hur stort skydd du vill ha och hur mycket du är beredd att betala för försäkringen.

Halvförsäkring – innehåller samma skydd som trafikförsäkringen, plus ersättning för brand, stöld samt ett rättsskydd.

Helförsäkring – består av samma kriterier som trafik- och halvförsäkringen. Den ger dig även skydd vid olika plåtskador som kan uppstå vid storm, kollision och så vidare.

Jämför försäkringar

Det finns flera olika försäkringsbolag, vilket innebär att det kan vara svårt att välj bilförsäkring. Först måste du bestämma dig för om du vill ha en halv- eller helförsäkring. Sedan rekommenderas det att du tar en titt på försäkringarnas innehåll och kostnad. Ett tips på hur du kan hitta bäst variant är att jämföra olika försäkringar och bolag. Bäst val beror bland annat på vilken typ av bil du har. Om du exempelvis har en pickup kan en viss försäkring passa bättre än andra. Bilens värde och hur gammal den är kan också avgöra vilket försäkringsbolag samt försäkring som är bäst. Det finns jämförelsesajter på nätet där du snabbt och lätt kan jämföra alla tillgängliga alternativ.