Bli ett ess på att ”hemmameka”

Är du en sann bilfantast, men tummen mitt i handen? Eller hör du till kategorin vanliga bilägare som vill lära dig ta hand om din bil på rätt sätt? Då har du hittat rätt. I den här artikeln ger vi dig praktiska tips för att bli hemmamekaniker. Du kan läsa dig till hur du byter däck, men även hur du tvättar bilen, installerar tillbehör eller kontrollerar bilen.

Grunderna A och O

Som bilägare är det till din fördel att ha viss förståelse för bilens mekanism. Du behöver inte vara ett proffs på motorer, men att helt enkelt förstå hur bilen fungerar. Utifrån ditt eget intresse och dina egna behov kan du sedan avancera dina kunskaper. Att ha grundliga mekanikerkunskaper är aldrig fel. Tvärtom kan du spara pengar på att kunna lite om ”bilmekandet” och du har förmodligen förmågan att sköta din bil bättre än den som inte kan någonting om bilar.

Nu för tiden är det inte särskilt svårt att lära sig grunderna när det gäller bilskötsel och bilunderhåll. Du kan till exempel ta en titt på YouTube för att ta del av praktiska guider. Ett tips är att söka på bilmekanikern ”Bosse Bildoktor” som är en känd tv-karaktär. Han förklarar allt från att kolla oljetrycket till att preppa bilen inför sommarsemestern.

Prova dig fram

Ett första steg mot att bli en bättre mekaniker på hemmaplan är att byta dina däck själv. Det är faktiskt inte särskilt svårt bara du tar tid på dig och är noggrann från början till slut. Att lämna in bilen på verkstad för däckbyte kan vara bekvämt, men det kostar också pengar. Lär du dig istället att fixa bytet på egen hand sparar du slantar. Du kan dessutom spara mer genom att välja rätt däck till bilen. Det är inte alltid nödvändigt att köpa nya däck. Ta en titt på www.hjuldepan.se som säljer kompletta hjul till en rimlig prislapp. Däcken är begagnade, men kontrollerade och i riktigt bra skick. Checka måtten på dina gamla däck och leta fram nya direkt på nätet.

Förberedelsen är viktig inför däckbytet. Se därför till att i god tid planera jobbet genom att välja ut en jämn och smidig plats samt att ha alla verktyg tillgängliga. Du behöver verktyg till att lossa på hjulmuttrarna, domkraft för att lyfta bilen och pallbock som säkerhetsåtgärd. Tänk även på att köpa ett par rejäla handskar som du använder när du mekar med bilen. Första gången du byter däck själv kan det vara bra att ha någon erfaren med vid sidan om. Då kan du få hjälp och tips under vägens gång.

Idag brukar faktiskt ordet ”bilmekaniker” bytas ut till ”biltekniker” i mer formella sammanhang. En anledning till detta är den senaste tidens tekniska utveckling inom branschen. Att meka med bilen idag innebär en hel del tekniskt pillande. Att finslipa dina tekniska kunskaper är med andra ord till din fördel. Det hjälper dig att lättare förstå hur olika installationer av tillbehör går till eller hur du åtgärdar problem med sensorer och dylikt.