Ford Thunderbird Convertible

De flesta håller nog med om att bilen är 1900-talets allra största frihetssymbol och med den metaforen medföljer också ett löfte om någon sorts resa. Det är inte konstigt att filmindustrin tidigt lade vantarna på bilen och sedan den dagen har miljontals bilar kraschats, dyrkats, sprängts, älskats och körts i vansinniga farter på biodukar världen över.

Många gånger är bilen bara ett praktiskt fortskaffningsmedel, men ibland har den huvudrollen i någon prestigefylld biltävling eller förekommer i streetracing. Ofta har den dock en spännande roll som flyktbil och då är bilen själva sinnebilden för friheten. En film som verkligen fångar denna bild är den klassiska roadmovien “Thelma & Louise” från 1991. De båda kvinnorna var på flykten i en turkos Ford Thunderbird Convertible från 1966.

Geena Davies och Susan Sarandon spelar de båda arbetarklasskvinnorna Thelma och Louise som delar en stark och självklar vänskap samtidigt som de också delar det faktum att de båda har skakiga förhållanden med sina män och därför bestämmer de sig för att ge sig ut på en liten road-trip. Resan ser ut att gå hur bra som helst till en början, men när de besöker en bar urartar det hela och får katastrofala följder. När en man försöker våldta Thelma på parkeringen drar Louise fram en pistol och skjuter honom. Problemet är att han dör. De båda vännerna bestämmer sig för att fly eftersom det inte fanns några andra vittnen till våldtäktsförsöket. Nu förvandlas den turkosa Ford Thunderbirden från ett gemytligt transportmedel till en fullfjädrad flyktbil.

De båda kvinnorna flyr för livet samtidigt som vänskapen blommar som aldrig förr. Med vinden i håret åker de på de ändlösa amerikanska vägarna på väg mot Grand Canyon med polisen i hälarna och de har aldrig känt sig friare. I slutscenen står de vid klippavsatsen med rusande motor. De ser varandra i ögonen, fattar varandras händer och gasar rakt ut i evigheten. Det är svårt att säga vad som får fansen att gråta mest – de båda kvinnornas rysliga och rörande beslut – eller det faktum att en klassisk veteranbil totalkvaddas i en explosiv slutscen. Bilen var redan populär men filmen gav den samma kultstatus som den själv fick och den är lika sevärd nu som då. Faktum är att bilen redan från början revolutionerade filmindustrin och filmindustrin fortsätter att ge sin bästa rekvisita världens bästa reklam.