Chevrolet Nova

De som har sett Quentin Tarantinos läskiga film “Death proof” från 2007 har kanske ingen aning om att mördaren stuntman Mike (Kurt Russell) i själva verket åker omkring i en trimmad Chevrolet Nova från 1970. Bilens svarta lack, skrämmande dödsbur samt dödskalle på huven kan ge vem som helst kalla kårar.

Denna filmbil har dessutom en hel del coola referenser till andra filmer i sann Tarantino anda. Bilen bär till exempel nummerplåten från mustangen (JJZ109) i actionfilmen “Bullit” med Steve McQueen från 1968. Bilen har också en känd anka som huvornament och det är en direkt referens till lastbilsfilmen “Convoy” från 1978 och lastbilen Rubber Duck Mack Truck. För övrigt är hela filmen sprängfylld med referenser till andra filmer och saker som Quention Tarantino gillar.

Chevrolet Novan i “Death proof” är en riktig dödsfälla och stuntman Mike använder den för att döda unga kvinnor. Han skuggar dem och använder sin bil som redskap för att brutalt mörda dem. De första kvinnorna som råkar ut för Mike är de tre väninnorna Shanna (Jordan Ladd), Arlene (Vanessa Ferlito) och Jungle Julia (Sydney Tamiia Poitier). Tjejerna har åkt till Texas för att fira radioprataren Jungle Julias fördelsedag. De har ingen aning om att de är förföljda av en konstig man i en mystisk bil. Mördaren samtalar med dem inne på baren där de firar som bäst och på vägen hem kör han ihjäl dem med bilen. I den bloddrypande scenen sitter en av tjejerna med benet lite lojt genom rutan och när Chevrolet Novan träffar bilen går benet av och åker rakt upp i luften. Hjulen på mördarbilen plöjer genom huvudena på passagerarna i baksätet som en klyvsåg.

Innan han mördade de tre vännerna gav han sig på en bekant till dem vid namn Pam (Rose McGowan) som behövde skjuts hem från baren. Hon fick sitta på passagerarsidan i en bur och mördaren försäkrade henne hur säker bilen var. När hon förstod att det skulle sluta illa kunde hon nog inte föreställa sig exakt hur illa. Mördaren som själv satt tryggt i sin dödsbil körde våldsamt och Pam flög omkring som en krockdocka tills hon dog.

Några månader senare kör mördaren runt i Tennessee där han förföljer nästa offergrupp. Denna gång är det Abernathy (Rosario Dawson), Kim (Tracie Thoms), Lee (Elizabeth Winstead) och stuntkvinnan Zoe Bell som är föremål för hans sjuka fantasier. Zoe Bell spelar sig själv i filmen. Stuntman Mike får dock bittert ångra att han gav sig på detta gäng av stentuffa damer. Tjejerna ger igen med samma mynt och filmen är späckad med häftiga biljakter och riktigt våghalsiga stunts. Zoe Bell ligger på motorhuven ett antal gånger i svindlande farter. Detta är ingen film för de som inte tål blod, svett och nervkittlande biljakter. Denna gång kör mördaren en Dodge Challenger.