Volvo Amazon

Volvo Amazon är en härlig veteranbil som bjuder på en riktig nostalgitripp. Det är också i allra högsta grad en bil man fortfarande kan se här och var i varierande skick. Namnet Amazon kan tyckas exotiskt men det är faktiskt bara i Sverige som modellen heter så. Utomlands var risken för stor att modellen skulle sammanblandas med liknande namn och därför heter bilen Volvo 121, Volvo 122S, Volvo 123GT utanför Sveriges gränser. Modellen tillverkades mellan 1956 och 1970.

Amazonen är i ordets rätta bemärkelse en sällsam kombination av bruks- och hobbybil som ofta förekommer i restaureringssammanhang. Kanske beror detta faktum på att modellen är både tålig och enkel att förstå sig på. Inte minst är modellen känd från sången “En gammal Amazon” av Svenne Rubins med tillhörande musikvideo. Det säger en hel del om bilmodellens kultstatus.

Amazonen var PV 444:s efterträdare och det är tydligt att man tänkte i helt nya designbanor. Utseendet var modernt och grillen något alldeles extra. Volvo blev redan tidigt känt för sitt säkerhetstänk och Volvo Amazon hade säkerhetsbälten i sin standardutrustning. Populära färger var bland annat carliforniavit, rubinröd, midnattsblå och olivgrön. Svenska Amazonklubben håller årligen träffar för alla Amazonentusiaster i regnbågens alla färger.