Dags att sälja bilen? Det här ska du tänka på

När det börjar bli dags att titta efter en annan bil, är det ofta något annat som måste göras i samma veva: nämligen sälja din gamla bil. Kanske har du ingen bil i nuläget och kan istället lägga fokus på att leta efter din nya, tilltänkta bil. Här ska vi dock titta på detta med att sälja sin bil och olika möjligheter till detta; vad du ska tänka på och eventuella fällor att undvika.

Sälja till bilfirma

Vanligt när man ska byta bil är att samtidigt byta in den gamla bilen. På så sätt har man förhoppningsvis en liten insats till den nya bilen, i alla fall tillräckligt för att täcka den kontantinsats som krävs för billånet (om detta är aktuellt). Ibland kan det dock vara mer lönsamt att försöka sälja bilen privat. Detta eftersom det då är lättare att pruta på den nya bilens pris. När man byter in en bil kan det vara lite svårt att se “vad som är vad”, d.v.s. hur mycket du egentligen får för den gamla bilen och vad du får ge för den nya. Köper du nya bilen rent, utan inbyte, är det lättare att hålla koll på vilka rabatter etc. du får. Tänk på att alltid försöka få med extra utrustning som du kan tänkas behöva; detta blir ju också en form av rabatt.

Sälja bilen privat

Som redan nämnts kan det vara ekonomiskt fördelaktigt att sälja bilen privat, det vill säga på egen hand. Du har då möjlighet att få lite mer för bilen jämfört med det inbytespris du får hos en bilfirma. Trots allt ska ju bilfirman tjäna en slant på din gamla bil. Nackdelen med den privata försäljningen är förstås att det här innebär mer jobb för dig; att byta in bilen hos din bilhandlare är självklart smidigast. Här är det du som får sköta annonseringen och kontakter med potentiella köpare, där ni får bestämma tid för att de ska komma och titta på bilen. Du får också ha hand om köpekontrakt och andra handlingar som krävs i samband med försäljningen.

Sälja bilen via ombud

Det finns också en tredje väg att gå när du vill sälja den gamla bilen; att gå via ett företag som specialiserar sig på att sälja andras bilar. Här bokar ni in ett möte där ni går igenom det objekt som ska säljas och bestämmer pris, samt hur länge du ska prova att sälja bilen hos företaget. De tar sedan hand om allt; från visning av din bil till slutlig affär. När allt är klart och bilen är såld får du enkelt pengarna utbetalt på ditt konto, där företaget dragit av för sin provision.