Volkswagen Typ 2

I folkmun brukar man kalla Volkswagen Typ 2 för folkabuss, men faktum är att den heter Typ 2 efter Typ 1 som folkabubblan kallas. Det finns dock en uppsjö av olika namn som denna kända buss samlat på sig genom åren. Hippiebuss, transporter, samba och camper är bara några av alla namn på denna populära buss.

Första generationens buss brukar kallas T1 och kanske är det den som bäst fångar folkabussens charm och den tillverkades mellan 1950 och 1967. Därefter tog T2 över och 1979 ersattes den av generation T3. Generation T2 fortsatte dock att tillverkas i bland annat Mexiko och Brasilien ända fram till slutet av 2013 då nya säkerhetsregler satte stopp för produktionen.

VW T1 är en mycket populär buss i veteranbilssammanhang och kan generera en hel del pengar. De flesta som lägger ner sin själ i att restaurera en folkabuss väljer ofta att behålla den själv. Att få åka på semester i en gammal hippiebuss har blivit något av en fluga för den yngre generationen som också uppskattar bilträffar och andra evenemang. Folkabussen blev helt enkelt en fullträff för Volkswagen som tjänade stora pengar på den. Tro dock inte att den vilar i bilhimlen utan den syns fortfarande då och då på vägarna världen över.