Monacos Grand Prix

Det klassiska stadsloppet med de riktigt snabba racerbilarna heter Monacos Grand Prix och det går av stapeln årligen i Monte Carlo i Monaco. Faktum är att det körs inne i staden på allmän väg med åskådare längs gator och torg. En del förare har beskrivit känslan som att flyga helikopter i ett vardagsrum då bokstavligen vad som helst kan hända på de trånga gatorna med snabba svängar och oförutsägbara händelser.

Monacos Grand Prix är inte bara en prestigefull biltävling som följs med spänning i hela världen utan det är också en riktig nagelbitare. Loppet innehåller förutom stadskörning även en tunnel som numera är upplyst. Vägarna är smala och branta och nivåskillnaderna uppför berget gör att det gäller att behålla lugnet och i största möjligaste mån köra strategiskt. Deltagarna kör 78 varv runt den snitslade banan som är strax över 3 kilometer lång.

Banan ställer stora krav på föraren som måste vara koncentrerad eftersom det verkligen inte finns något utrymme för felmarginaler. Vinnaren kan dock räkna med att skriva in sig i historieböckerna som en del av en mycket exklusiv elit där namn som Schumacher och Alain Prost hittas.