Daytona 500

En annan megapopulär biltävling i USA är Daytona 500 som körs årligen i Florida på Daytona International Speedway. Tävlingen har körts sedan 1959 och här kan man följa några av bilsportvärldens absoluta elit tävla om enorma summor i prispengar. Vinstbeloppet ligger i regionerna kring 20 miljarder dollar och är den största summan inom den amerikanska motorsporten. Loppet är dessutom en deltävling inom NASCAR som är större än F1 i USA.

Loppet är så populärt att det lockar över 200 000 åskådare på läktarplats och ytterligare miljontals fans framför tv-apparaterna varje år och kan i ärlighetens namn bara toppas av NFL. Tävlingen har bland annat fått smeknamn som “The super Bowl Of Stock Car Racing” och tar de tävlande längs en 200 varv lång bana. Liksom i Indy 500 är banan cirka 800 kilometer lång vilket motsvarar 500 miles och där har namnet Daytona 500 sitt ursprung.

2017 års lopp vanns av Kurt Bush och 2018 års lopp vanns av Austin Dillon. Dillon körde bilen med Nascar legenden Dale Earnhardts klassiska nummer 3. En fantastisk känsla och möjlighet att hedra en legend som dog i en krasch under samma lopp för 17 år sedan. Olyckor och krascher är vanliga då toppfarterna är hisnande och ofta ligger strax under 300 kilometer i timmen. Minsta lilla knuff från medtävlanden kan sätta bilen i frispinn. Dale Earnhardt dog under Daytona 500 (2001) under det sista varvet då hans bil nuddades bakifrån, spann runt och kraschade rakt in i muren med nosen först. Många förare dör i sviterna efter denna typ av olyckor vilket i någon mån kanske kan motivera de enorma vinstsummorna.

Daytona 500 förekommer också ofta i datorspel och tv-spel som har Nascar som tema. Spelindustrin liksom bilsportsindustrin omsätter ofattbara belopp varje år och har miljontals fans världen över. Kanske är det riskerna, de höga farterna och de snabba bilarna som gör loppen så intressanta.