Några bilar som man bör fundera extra gång på att köpa

Det finns bilar, och så finns det bilar. Vissa bilar som man gärna kör och vissa bilar som man helst undviker. Nu ska vi fördjupa oss lite i några bilar som man kanske gör bäst i att undvika att köpa eller undvika att ens provköra.

Ett exempel på en sådan bil som man kanske gör bäst i att avstå från är Audis bil Audi A5 Diesel. Att köpa en bil i stil med Audi A5 är inte fel i sig. Audi har ända sedan Audi A4, som släpptes fri på marknaden år 2007, hållit stilen med bilar med goda köregenskaper. Designen i Audis A-serie gör också bilarna till finfina val och allra bäst är kanske värstingvarianterna, som inte börjar på A utan S. Audi S5 är en magnifik bil med en motor som har gott om energi och pigghet.

Audi A5 är inte heller alls dum, men varför köpa den med en dieselmotor? Det är en fråga som känns svår att svara på. Varför vill man skaffa sig en bil med hög prestanda och därefter köra den med en dieselmotor? Nej det håller inte. Att välja en dieselversion av den här typen av bilar, från både Audi och andra biltillverkare, bör man inte göra, man får inte ut vad bilarna har byggts och designats för alls.

En annan bil som man nog gör bäst i att undvika är en terrängbil från Jeep, nämligen Jeep Cherokee. Problemet med denna bil med ett namn som för tankarna till indianer (eller den amerikanska ursprungsbefolkningen) är att den är både ganska dyr och dessutom en aning beskedlig. När det dessutom vimlar av andra Sports Utility Vehicles (SUV, förkortat) på marknaden blir Jeeps Cherokee en lite onödig bil, trots goda terrängegenskaper. Man kan även råga sig hur många svenskar som verkligen bor i sådan eländig landsbygd att de behöver en SUV? Det är liksom inte den amerikanska prärien eller Australiens Outback som bilarna ska rulla på, utan små välskötta, svenska, smala asfaltsvägar där is och snö gör väggrepp till större problem än fjädring. En stor SUV borde väl glida mycket lättare över isen än en lägre med låg tyngdpunkt? Men snygg är den allt, Jeeps Cherokee, och om inte annat så gillar jag namnet.

Har man barn så är en SUV inte så dum. Där får man gott om plats för de bilbarnstolar som behövs och ett bättre val än nästa bil som vi strax går närmare in på. En gedigen bilbarnstol med hög kvalitet är något som man inte ska snåla in på, eftersom det är livsviktigt vid en eventuell krock.

En tredje bil som man kanske gör klokt i att undvika är Mitsubishis bilmodell Space Star. Visserligen är den billig, med en prislapp på drygt 100 000 kronor. Men med ett litet pris följer tyvärr även en trång kaross. Att Space Star dessutom i två generationer har fått betyg i det absoluta bottenskiktet i en av Sveriges största bilsajters tester gör att det känns svårt att rekommendera den till någon. Bättre att leta vidare efter andra bilar i ekonomiklassen.