NHRA

NHRA eller National Hot Rod Association är en av de mest kända biltävlingarna i

USA och Kanada, där bilar tävlar i dragracing. Det är också en av världens största, om man räknar till antalet förare som kan uppgå till cirka 40 000 stycken. En anledning till att även svenskar känner till NHRA är för att Jonnie Lindberg och hans bror, har tagit tävlingen med storm och Jonnie har dessutom blivit mästare ett flertal gånger, vilket gör att han är mycket uppmärksammad i USA.

 

Kort om dragracing

Dragracing är en stor sport på den nordamerikanska kontinenten och har en helt annan status än vad den har i Sverige. Detta kan också bero på att sporten är mycket dyr att utöva samt ganska riskfylld. Det är också en av de motorsporter där bilarna och motorcyklarna kommer upp i otroliga hastigheter, eftersom det helt enkelt är det fordon som kommer snabbast över mållinjen på den relativt korta sträckan som vinner. Sträckan ligger runt en kvarts engelsk mile eller en åttondels mile. Med detta sagt, kan bilarna överstiga 600 km/h och därför har det varit många diskussioner om säkerheten som numera har tvingats utökas. Det är således något helt annat än en laddhybrid eller en elbil som inte på långa vägar kommer upp i dessa hastigheter. Men så är ju bilarna i dragracing enormt trimmade, också.

NHRA

NHRA grundades i Kalifornien 1951 för att främja dragracingen i USA. 1955 hölls det första loppet och detta på ett flygfält i Kansas som hade spelat stor roll under andra världskriget. Den stora tävlingen som innefattar hela 24 lopp, heter Mello Yello Drag Racing Series och samlar mängder av de mest talangfulla dragracerförarna från hela världen. Det är således inte bara nordamerikaner som tävlar, och som tidigare nämnt, har svensken Jonnie Lindberg vunnit ett flertal gånger, vilket gjort honom till världsstjärna. Idag tävlar även hans bror och tillsammans kallar de sig The Lindberg Bros, som du ofta kan läsa om både i Sverige och utomlands.

Numera hålls NHRA Nationals på andra platser i Nordamerika och den har 4 fordonsklasser som man tävlar i. Vinnaren får pokalen Wally som belöning, efter grundaren Wally Parks.

  • Top Fuel Dragster
  • Funny Car
  • Pro Stock Car
  • Pro Stock Motorcykel

NHRA Sportsman

NHRA har också en hel del s.k Sportsman-klasser som emellertid är stora och uppseendeväckande men som inte har samma status som ovan nämnda tävling. I Sportsman tävlar man både med bilar och motorcyklar. Tävlingarna hålls i flera regioner i Nordamerika, bl.a West, Central, North och East.

NDRS – den nordiska motsvarigheten

I Norden är dragracing inte lika utbrett men det finns trots allt en motsvarighet som kallas för NDRS – Nordiska Dragracing Serien. Här körs både bilar och motorcyklar, precis som i NHRA. Det förbund som lyfter fram sporten i Sverige är SDR, Svenska Dragracingförbundet.