Volvo P-1800

Många minns fortfarande Roger Moore och hans oförglömliga roll som den sanne gentlemannen Simon Templar i den engelska serien “The Saint” som började sändas 1962. På svenska översattes TV-serien till “Helgonet”. Från början var karaktären en romanfigur och en simpel tjuv som på omvägar råkade bli en hjältefigur. Serien blev oerhört populär och sändes fram till 1968 då Roger Moore var redo för nya projekt. Med denna huvudroll i bagaget lyckades Moore knipa rollen som James Bond 1973 och han behöll rollen ända fram till 1985.

Man kan lugnt konstatera att “Helgonet” blev Roger Moores stora genombrott. Han hade dock gott sällskap. I hans kölvatten fick nämligen även Volvo massor av gratis reklam för sin p-1800 sportmodell. Egentligen skulle Simon Templar ha kört omkring i en E-Type för att se så cool ut som möjligt när han jagade bovar och deltog i hisnande biljakter. Ödet ville dock annorlunda och den önskade Jaguaren fanns inte tillgänglig när den behövdes. Volvo kan tacka sin lyckliga stjärna för att krångel med leveransdatum öppnade en dörr som annars hade förblivit stängd. En Volvo p-1800 köptes in för ändamålet och nådde därmed kultstatus. Simon Templar kom för alltid att ha en särskild relation till bilmodellen alltsedan den dagen. Roger Moore ska även personligen ha blivit så förtjust i bilmodellen att han också privat ägde en egen Volvo p-1800.

Som den sportbil p-1800 var lyckades den också skaffa sig mer reklam genom att delta som startbil vid de berömda tävlingsloppen på Sebringbanan i Florida både 1963 och 1964. Den största internationella draghjälpen kom dock från tv-serien. Detta faktum har även fått efterverkningar i modern tid då det exemplar som användes vid inspelningarna totalrenoverades och turnerade i Storbritannien för att ge en hjälpande hand åt de som verkligen behöver det mest. Välgörenhetstanken går hand i hand med Simon Templars budskap att hjälpa dem som befinner sig i nöd. Denna chevalereska, generösa och hjälpsamma bild färgar av sig på Volvo p-1800 som tack vare medverkan i succéserien alltid kommer att vara intimt förknippad med en oförglömlig bit tv-historia.

Många samlare och bilentusiaster går långt för att äga och restaurera Volvo p-1800 och det är en mycket populär veteranbil. Man behöver dock vara påläst om man som glad amatör vill köpa en helgonbil. Det finns nämligen gott om dåligt renoverade exemplar på marknaden och man kommer inte långt med en rostig kaross. Drömmen om att glida runt i en filmstjärnebil blir dock verklighet för en hel del.