Framtidens bilar

Hur framtidens bilar kommer att se ut kan man egentligen bara spekulera i, men det finns helt klart en del både troliga och fantastiska uppfinningar på gång. Vad sägs till exempel om flygande bilar som gör det möjligt att sväva förbi bilköer och vinterväder för att ta sig till arbetet? Tillåter man sig att drömma ännu ett steg längre kanske framtiden innehåller förarlösa bilar där man kan sitta i baksätet och läsa en bok på väg till skolan eller bara ta sig en tupplur medan bilen sköter resten.

Autonom körning

Framtidens bilar kan vara närmare än man kan tro. Det pågår nämligen flera intressanta projekt kring autonom körning och förarlösa bilar som redan testas på våra svenska vägar. Ett av dessa projekt är Volvos ”Drive Me” som tog sin början redan 2013. Volvo är i full färd med att utveckla tekniken som ska göra oövervakad körning möjlig. I testerna används flaggskeppet XC90 med vanliga människor som förare när Volvo samlar in data om körstilar, säkerhet, trafikrytm och beteenden bakom ratten för att utveckla och förfina tekniken. Projektet testas i Göteborg där föraren kör vissa sträckor och bilen själv kör en del där föraren dock har möjlighet att styra.

Det finns också ett intressant statligt finansierat projekt som heter ”Drive Sweden” där man fokuserar på olika områden varav projekten KOMPIS och KRABAT sysslar med att utveckla och testa autonoma fordon i till exempel kollektivtrafik. Man testar bland annat självkörande minibussar. Vad sedan dessa framtida bilar ska drivas med är ett annat väldigt intressant område som engagerar olika forskare inom projektet. Både vätgas och bränsleceller är attraktiva utvecklingsmöjligheter och en del forskare är övertygad om att bränslecellsbilar kommer att vara på marknaden om bara några år.

The Float

När det kommer till svävande bilar är tekniken än så länge endast designmässig. Den som inte orkar vänta på att idéerna ska bli verklighet kan istället vända sig till L-cab.se och hitta lyxiga limousiner med egen privatchaufför. Här kan man glida runt och låta forskare och biltillverkare ta den tid de behöver till att utveckla framtidens bilar.

The Float är biljätten Renaults framtidsvision och vinnande bidrag i 2017 års designtävling i London. Bilen ser ut som glasbubblor som svävar en bit ovanför marken med hjälp av magnetisk kraft kallad maglev-teknik vilket innebär att bilen lyfts av den magnetiska laddning som uppstår mellan fordon och väg.

Mobilt informationscenter

Det är inte bara tekniken utanför bilarna som utvecklas i framtiden utan även tekniken i dem. Bilen blir mer och mer ett mobilt informationscenter då den helst ska fungera som TV, dator och smart telefon i ett. I framtiden tänker man sig till exempel att bilens framruta ska kunna fungera som en navigationsskärm där man kommer åt GPS och kan byta körfält. Man ska också kunna ta emot information och följa instruktioner och guider till hur man fixar diverse problem med själva bilen.