Dakar Rallyt

Dakar rallyt är en mycket stor och enormt uppskattad biltävling och terrängrally för lastbilar, bilar, fyrhjulingar och motorcyklar. Upphovsman till detta rally var fransmannen Thierry Sabine och det första racet hölls 1978 från Paris till Dakar. 2009 flyttades rallyt till Sydamerika där terrängen är mer varierad och går över vägar, kuperad terräng och sanddyner. Varje år flyttas tävlingen till ett nytt land vilket ställer högre krav på både uthållighet och orienteringskunskaper vilket också är själva kärnan i rallyt som pågår under cirka två veckors tid.

Loppet är både fysiskt och psykiskt krävande för såväl föraren som fordonet och det är få deltagare som lyckas genomföra hela sträckan från start till mål. Tävlingen är världskänd och bevakas av tv-sända bolag i hundratals länder. Prissumman ligger på runt 4 miljoner dollar. För den som lyckas hålla ihop hela vägen är Dakarrallyt det ultimata äventyret som bjuder på öppna landskap och fantastiska vyer över en hel kontinent.

Ett lopp av denna karaktär kräver att deltagarna förberett sig ordentligt eftersom det innehåller en del faror och oförutsägbara element. Det går inte bara att förlita sig på hastighet i ett lopp som kräver navigeringsfärdigheter och orientering. Vinnaren kan räkna med en hel del respekt i inom motorsportvärlden.