Indy 500

De flesta har hört talas om biltävlingen Indianapolis 500 som är en av bilvärldens största tävlingar. Tävlingen består av 200 varv på Indianapolis Motor Speedway banan i USA. Totalt är loppet cirka 800 km långt. Denna tävling har en prestigefylld historia bakom sig där det första loppet kördes redan 1911. Liksom de flesta anrika biltävlingar hölls det i princip bara uppehåll under världskrigen.

Bilsport är oerhört uppskattat bland de många fansen och inte minst förekommer det en miljardindustri i fråga om vadslagningar. Prissumman för den lycklig vinnaren ligger på drygt 14 miljoner dollar och man kan lugnt påstå att det lönar sig att köra med vinnarinstinkt. 2017 hade japanen Takuma Sato den rätta glöden och körde hem den ärofyllda segern. Takuma Sato var dessutom den första japanen att vinna Indy 500.

Den klassiska biltävlingen består av 33 deltagare som under tre veckor får sina startpositioner utsedda. För att hedra stupade amerikanska soldater körs loppet numera på den firade helgdagen Memorial Day som infaller någon gång mellan den 23-30 maj. Själva loppet tar cirka tre timmar men tiden är beroende av antal krascher, olyckor och avåkningar. Svensken Kenny Bräck lyckades vinna Indy 500 1999.