Le Mans 24 timmars

Många har hört talas om Le Mans 24-timmars som alltsedan 1923 har körts varje år på racerbanan utanför den lilla staden Le Mans i Frankrike. Biltävlingen anses vara motorvärldens mest klassiska tävling och deltagarna sliter däcken på banan under ett helt dygn för att vinna såväl ära som prestige.

Det finns en hel del kända och stora bilmärken som gärna vill vinna denna tävling men som faktiskt inte lyckats genom årens lopp. Som tur är utvecklas bilindustrin i rasande takt och det finns alltid nya modeller som står redo att ta över stafettpinnen. I detta lopp är det främst uthållighet samt pålitliga bilar som kommer långt. Snabbhet har ingenting med saken att göra och de bilar som vanligtvis brukar stå som vinnare är helt enkelt de som behöver stanna minst för service. Vidare är det också en stor fördel om bilen är bränslesnål. Ett Formel 1 lopp är med andra ord Le Mans 24-timmars diametrala motsats.

Loppet brukar gå av stapeln en varm sommardag i juni och prissummorna är helt enorma. Det handlar om flera miljoner dollar för den som tar sig i mål först. Tävlingen brukar dra stor publik och anses vara ett av bilvärldens i särklass mest populära och unika lopp. Den berömda banan heter Circuit de la Sarthe och här har många bilar tävlat mot varandra genom åren.

Karaktäristiskt för ett lopp brukar vara ett rejält tempo i samband med starten och bilarna gasar på som ystra kor efter kosläppet men en timme in i loppet börjar den inledande intensiteten lägga sig och uthållighetens rytm börjar lägga sig över banan som ett samstämmigt motormantra. Efter de första depåstoppen sänker sig koncentrationen som en ridå tills vinnaren lämnat både skymning och gryning bakom sig i jakten på det åtråvärda priset.